kaupoille
suomeksi | på svenska |

Sanasto

Sähkö- ja elektroniikkalaite

Laite, joka tarvitsee toimiakseen sähkövirtaa, aurinkoenergiaa, akkua tai paristoa. Lisäksi sähkö- ja elektroniikkalaitteiksi luetaan kaikki lamput lukuun ottamatta hehku- ja halogeenilamppuja (määritelmä perustuu EU:n WEEE-direktiiviin 2002/96/EY).

SER

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER tai SE-romu) = käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet.

Jakelija

Jakelijalla tarkoitetaan näillä sivuilla myymälää, jonka valikoimissa on sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

Tuottaja

Tässä tapauksessa sähkö- ja elektroniikkalaitteita Suomen markkinoille valmistava tai maahantuova yritys.

Tuottajayhteisö

Tuottajat ovat voineet liittyä tuottajayhteisöihin ja siirtää siten jätehuollon järjestämiseen liittyvät lakisääteiset vastuuvelvoitteensa näille tahoille. Viranomaisen hyväksymät sähkö- ja elektroniikkalaitetuottajayhteisöt Suomessa ovat: SELT ry, ICT-tuottajaosuuskunta -TY, FLIP ry, SER-tuottajayhteisö ry ja ERP Finland ry. 

Tuottajavastuu

Tuottajavastuu tarkoittaa tuotteiden valmistajien ja maahantuojien velvollisuutta järjestää tuotteidensa jätehuolto kustannuksellaan, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Tuottajavastuu on jätelain (1072/1993) luvun 3a mukainen pakollinen velvollisuus. Tuottajat voivat hoitaa velvoitteensa joko liittymällä tuottajayhteisöön tai ilmoittautumalla Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajatiedostoon (lähde: Pirkanmaan ELY-keskus).

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuu tuli Suomessa voimaan 13.8.2005.

SER-kierrätys

Sähkö- ja elektroniikkalaitetuottajayhteisöjen yhteenliittymä, joka organisoi SE-laiteromun jakelijan vastaanottoa ja huolehtii kerätyn romun noudosta jakelijan pisteistä (www.serkierratys.fi). 

Pien-SER

Pien-SER tarkoittaa pienikokoisia sähkö- ja elektroniikkalaitteita, joiden ulkomitoista mikään ei ylitä 25 senttimetriä. Näitä voivat olla esimerkiksi taskulamput, sähköhammasharjat ja pienet silitysraudat.

Lamppu-SER

Kaikki kuluttajien käytöstä poistuvat lamput, lukuun ottamatta hehku- ja halogeenilamppuja sekä ajoneuvojen lamppuja, jotka voi laittaa sekajätteeseen.

Data-SER

Muistikapasiteettia sisältävät sähkö- ja elektroniikkalaitteet kuten matkapuhelimet, digikamerat ja tietokoneet.

Muu SER / Iso-SER

Pien-SER, lamppu-SER ja data-SER ryhmiin kuulumattomia muita sähkö- ja elektroniikkalaitteita ovat laitteet, joiden ulkomitoista jokin ylittää 25 senttimetriä.

Päivittäistavarakauppa 

Kauppa, jonka myynnistä pääosa on elintarvikkeita.

Erikoiskauppa

Kauppa, joka myy erikoistavaroita (kestokulutustavaroita); esimerkiksi kodintekniikkaliikkeet, huonekaluliikkeet, rautakaupat.