Tietoa SE-laitteiden keräyksestä

Vanhat sähkö- ja elektroniikkalaitteet voi viedä kierrätykseen maksutta, eikä niitä saa heittää sekajätteeseen. 

Näiltä sivuilta löydät tietoa, mihin vanhat sähkölaitteet voi palauttaa ja miten sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätys toimii. Jos et löydä sivuilta tietoa mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, voit ottaa meihin yhteyttä osoitteella info(a)serkierratys.fi.

 

Kierrätä alueellisissa SER-keräyspisteissä tai kaupoissa

Lähimmän keräyspisteen voi etsiä osoitteesta kierratys.info löytyviin alueellisiin SER-keräyspisteisiin. Lisäksi huomattava osa uusia laitteita myyvistä kaupoista vastaanottaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromua. Lue lisää: Oikeat keräyspisteet löytyvät kierratys.info-sivulta ja monesta kaupasta

HUOM! Irralliset paristot ja -akut eivät kuulu SER-kierrätykseen! Laita ne kaupoissa punaiseen paristokeräyslaatikkoon (tai kysy paristokeräysastian paikka myymälän henkilökunnalta) ja keräyspisteissä omiin keräysastioihinsa.


SER-kierrätyksen taustaorganisaatiot huolehtivat kierrätyksestä

Kaikkia Euroopassa laitteita maahantuovia tai valmistavia yrityksiä sitoo tuottajavastuulainsäädäntö. Se tarkoittaa, että yritysten eli tuottajien on huolehdittava laitteista myös sitten, kun niistä aika jättää. Suurin osa yrityksistä hoitaa vastuunsa liittymällä tuottajayhteisöön, joka hoitaa käytettyjen laitteiden keräyksen ja kierrätyksen keskitetysti. Lue lisää: Mitä kierrätykseen viedyille laitteille tapahtuu?

Suomessa viranomaisen hyväksymiä tuottajayhteisöjä ovat kaikki SER-kierrätyksen taustaorganisaatiot eli Selt ry, Flip ry ja ICT-tuottajaosuuskunta (Elker Oy) sekä ERP Finland ry ja SER-tuottajayhteisö ry.