Mihin vanhan laitteen voi palauttaa?

Sähkö- ja elektroniikkalaitteita voi kierrättää maksutta lähes 500 virallisella keräyspisteellä ympäri Suomen. Lähimmän sinua palvelevan virallisen keräyspisteen löydät kierratys.info-sivulta. Lisäksi lähes 2000 laitteita myyvää suurta kauppaa keräävät laitteita. Katso alta tarkemmat ohjeet kaupassa kierrättämiseen.

Muista myös nämä: älä missään nimessä heitä laitteita sekajätteeseen ja vältä epämääräisiä keräyspisteitä kuten pihojen avolavoja. Näin varmistut, että laitteet kierrätetään asianmukaisesti ja ensisijaisesti Suomessa.

HUOM! Irtoparistot ja -akut eivät kuulu SER-kierrätykseen! Niissä on tulipalon vaara. Irralliset paristot ja pienakut kuuluvat paristokeräyslaatikoihin, paristojen navat teipattuna.

 

Maksuton palautus alueelliseen SER-keräyspisteeseen

 

 

Kuluttaja voi palauttaa kaikki sähkö- ja elektroniikkalaiteromut valtakunnalliseen SER-keräyspisteverkostoon. Palautus on maksutonta. Lähimmän vastaanottopisteen löydät sivulta kierratys.info

Alueellisille keräyspisteille kannattaa palauttaa erityisesti isot laitteet, jos ei ole tarvetta ostaa uutta tilalle.

Palautus kauppaan, joka myy sähkö- ja elektroniikkalaitteita

Vanhoja laitteita keräävät maksutta myös lähes 2000 sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvää kauppaa. Karkeasti määritellen pienet laitteet voi kierrättää ilman uuden laitteen ostopakkoa isoissa marketeissa ja sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvissä erikoistavarakaupoissa. 

Jätelaki määrittelee määrittelee kauppakeräyksen tarkemmin näin:

1. Pienet (alle 25 cm) laitteet voi kierrättää maksutta isoissa kaupoissa 

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, jonka ulkomitoista mikään ei ylitä 25 cm:ä voi palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta seuraavan tyyppisiin myymälöihin:

  • Vähintään 1000 m2 kokoiseen SE-laitteita myyvään päivittäistavarakauppaan*

  • Vähintään 200 m2 kokoiseen SE-laitteita myyvään erikoiskauppaan**

Myymälän koolla tarkoitetaan vakituisessa liiketoimintakäytössä olevaa myyntipinta-alaa.

* Päivittäistavarakauppa = kauppa, jonka myynnistä pääosa on elintarvikkeita.

** Erikoiskauppa = kauppa, joka myy erikoistavaroita (kestokulutustavaroita); esimerkiksi kodintekniikkaliikkeet, huonekaluliikkeet, rautakaupat. 

2. Isot (yli 25 cm) laitteet voi kierrättää missä tahansa kaupassa, jos ostaa uuden tilalle

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, jonka ulkomitoista jokin ylittää 25 cm, voi palauttaa mihin tahansa kauppaan ostaessaan sieltä uuden vastaavan laitteen. Jos uutta ei halua ostaa tilalle, ison laitteen voi kierrättää maksutta kierratys.info-sivulta löytyvissä keräyspisteissä.

Kontrolloidut kierrätysvaihtoehdot datalaitteille

Koska esimerkiksi puhelimiin ja tietokoneille tallentuu käyttäjän henkilökohtaista dataa, jotkut kaupat keräävät muistia sisältävät laitteet lukittuihin data-SER-astioihin. Voit kysyä kauppiaaltasi mahdollisuutta palauttaa muistikapasiteettia sisältävän laitteesi lukittuun astiaan.

Voit myös käyttää maksullista Seiffi-palveluamme, jolla voit lähettää laitteet Postin pakettiautomaatin kautta. Seiffillä voit seurata laitteen matkaa käsittelyyn saakka ja saat sähköpostiisi todistuksen, kun laitteen tiedot on tuhottu ja laite asianmukaisesti kierrätetty Suomessa.