Irralliset akut ja paristot eivät kuulu SER-keräyksen joukkoon, vaan ne tulee pakata paristokeräyksen pahvilaatikoihin tai tynnyreihin navat teipattuina. Mikäli paristo tai akku lähtee helposti irti sähkölaitteesta, se on hyvä irrottaa. Jos akku tai paristo ei helposti irtoa laitteesta, voidaan laite akkuineen ja paristoineen laittaa SER-keräykseen. Akullisia laitteita tulee käsitellä varoen, jotta ne eivät putoa tai väänny.
Myymälässä on hyvä huolehtia siitä, etteivät pikkulapset tai eläimet pääse käsiksi irtoparistoihin. Erityisesti nappiparistot ovat terveydelle vaarallisia nieltyinä. Mikäli havaitset akkupalon, poistu tilasta ja evakuoi välittömästi. Soita hätänumeroon 112. Palossa syntyy nopeasti kuolettavia palokaasuja ja tulipalo on vaikeasti sammutettavissa.
Suomessa paristojen ja akkujen keräystä organisoi Paristokierrätys. Osoitteessa paristokierratys.fi on paljon tietoa erilaisten akkutyyppien ominaisuuksista, turvallisuudesta sekä pakkaus- ja noutotilausohjeet kerätyille akkuerille.
Kauppojen Akkuopas neuvoo turvallista käsittelyä
Litiumionakkujen turvalliseen käsittelyyn on luotu akkuopas, joka on suunnattu erityisesti kaupan alan ammattilaisille. Mobiililaitteelle optimoidusta oppaasta saa perustiedot litiumionakkujen turvalliseen käsittelyyn erilaisten video- ja tekstisisältöjen avulla.
Oppaassa neuvotaan:
- Tunnistamaan akkujen käsittelyssä syntyviä vaaratilanteita
- Kuinka käytettyjä ja uusia akkuja tulisi käsitellä turvallisesti
- Kuinka akut pakataan ja lähetetään turvallisesti
- Kuinka varaudutaan akkupalotilanteisiin
Akkuopas löytyy osoitteesta www.akkuopas.fi Voit tulostaa julisteen tai tarran, jonka QR-koodista toimipaikkasi henkilökunta pääsee nopeasti akkuoppaaseen. Akkuoppaasta löytyy myös ohjeita ja tarkastuslista työnantajalle tai turvallisuusvastaavalle.
Akkuoppaan ovat tuottaneet Kaupan Liitto ry, Recser Oy, STEK ry ja Tukes.