Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyksessä saadaan talteen arvokkaita raaka-aineita, kuten kuparia, alumiinia, terästä ja muita metalleja, joita hyödynnetään uusien tuotteiden valmistuksessa yhä uudestaan ja uudestaan. Myös laitteiden sisältämät haitalliset aineet, kuten elohopea, CFC –aineet, lyijy ja POP-yhdisteet saadaan kierrätysprosesseissa talteen ja toimitettua asianmukaiseen käsittelyyn. Jopa yli 90 % laitteiden sisältämistä materiaaleista voidaan hyödyntää raaka-aineiksi, eli sähköllä toimivien laitteiden kierrätysaste on varsin korkea.
SER:n kierrätys säästää luonnonvaroja
Ympäristön kannalta on kestävintä käyttää laitteita huolellisesti ja käyttöohjeiden mukaan. Lue täältä vinkit, miten voit pidentää erilaisten laitteiden käyttöikää. Korjauta vialliset laitteet ammattilaisilla, äläkä tee itse muutoksia sähköllä toimiviin laitteisiin. Harkitse tarkoin, tarvitsetko laitteesta aina uusimman mallin ja käytä laite loppuun, tai luovuta hyväkuntoinen käytetty laite seuraavalle käyttäjälle. Mikäli mikään vaihtoehdoista ei enää ole mahdollinen, toimita laite viralliseen kierrätykseen.
Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätys on erityisesti ympäristön kannalta tärkeää, koska se vähentää tarvetta louhia neitseellisiä raaka-aineita ja perustaa uusia kaivoksia arvokkaille luonnonalueille.
Kierrätys ei ole päätepiste
SER-kierrätyksen taustaorganisaatioilla on Suomessa useita eri käsittelijäkumppaneita, joiden kierrätyslaitoksiin kerätyt sähkö- ja elektroniikkalaitteet toimitetaan. Siellä laitteet lajitellaan, esikäsitellään ja jalostetaan raaka-aineiksi erilaisin menetelmin. Kaikilla sopimuskumppaneilla on toimintaansa asianmukaiset ympäristöluvat ja niiden toimintaa auditoidaan säännöllisesti. Kierrätysalan asiantuntijat mieltävät asian niin, että SE-laitteen päätyminen kierrätykseen ei suinkaan ole laitteen päätepiste, vaan siitä matka vasta alkaa.
Käyttökelpoiset laitteet uudelleenkäyttöön ja loput saavat uuden elämän materiaaleina
Kun SER-laite päätyy kierrätykseen erikoistuneeseen laitokseen, tarkistetaan ensiksi, soveltuuko se uudelleenkäyttöön sellaisenaan tai voidaanko jotakin sen osaa hyödyntää varaosana. Yritysten käyttämät tietokoneet soveltuvat vielä useimmiten esimerkiksi koulujen käyttöön. Näiden laitteiden tiedot hävitetään tietoturvallisessa käsittelyssä.
Mikäli laitetta ei voi enää uudelleenkäyttää, sen materiaalit pystytään hyödyntämään tarkkaan hiotun kierrätysprosessin ansiosta. Kierrätyksen esikäsittelyvaiheessa laitteista poistetaan haitalliset aineet sekä paristot ja akut. Tämä työvaihe tehdään käsityönä tarkoitusta varten rakennetuilla esikäsittelylinjastoilla. Sen jälkeen materiaali murskataan, jotta eri raaka-aineiden koneellinen erottelu on mahdollista.
Kierrätyksessä poimitaan talteen ympäristölle haitallisia aineita
Sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisältävät monia ympäristölle ja terveydelle haitallisia aineita, kuten lyijyä, kadmiumia, kromia, ftalaatteja ja PVC:tä, jotka on opittu tunnistamaan ja keräämään talteen kierrätysprosesseissa asianmukaista käsittelyä varten. Joidenkin haitallisten aineiden käyttöä on rajoitettu kansainvälisillä sopimuksilla mutta laitteissa, jotka on valmistettu ennen rajoittamisen alkamista, aineita voi yhä esiintyä.
Vanhat kylmälaitteet voivat sisältää nykypäivänä kielletyiksi luokiteltuja kaasuja, kuten kloorifluorihiilivetyjä (CFC) ja hydrofluorihiilivetyjä (HFC), jotka ilmakehään päästessään tuhoavat otsonikerrosta. Käsittelyprosessissa kylmäaineita eli kaasuja ja öljyjä sisältävät kompressorit poistetaan laitteista, ja haitta-aineet ohjataan turvallisesti hävitettäväksi ongelmajätekäsittelyyn.
POP-yhdisteet ovat pysyviä orgaanisia kemiallisia yhdisteitä, jotka ovat erittäin haitallisia ympäristölle ja ihmisille. Niiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden palonestoaineina on rajoitettu vuodesta 2004 alkaen, mutta ennen sitä valmistetuissa laitteissa POP-yhdisteitä esiintyy yhä.
Tutustu laitteesi käyttöoppaaseen tai valmistajan verkkosivuilta löytyvään teknisiin tietoihin, mikäli haluat selvittää laitteesi sisältämien komponenttien ominaisuuksia.
Kierrätyksessä hyödynnetään huippuun hiottua teknologiaa
Murskatun SER-materiaalin eli kierrätysjakeiden erottelussa hyödynnetään erilaisia teknologioita, kuten magneetteja, tärinää tai röntgennäköä, joka ohjelmoidaan tunnistamaan vaikkapa kappaleen alkuaine tai väri. Upotus-kellutuksessa hyödynnetään painovoimaa: kevyet kappaleet kelluvat ja painavat painuvat pohjaan. Metalleja erotellaan myös perinteisillä sulatusmenetelmillä. Kierrätysprosessin lopputuloksena on satoja erilaisia kierrätysjakeita, jotka myydään valmistavan teollisuuden käyttöön uusien tuotteiden raaka-aineiksi.
Nykyaikaisten älylaitteiden valmistuksessa käytetään harvinaisiksi maametalleiksi luokiteltuja raaka-aineita, kuten neodyymiä ja galliumia, jotka esiintyvät laitteissa niin pieninä hippuina, ettei niiden koneellinen erottelu ole ollut mahdollista.