Suosi virallista SER-kierrätyksen keräystä

Viemällä sähkölaitteesi viralliseen kierrätykseen, varmistat sen, että laitteet käsitellään ympäristölupaviranomaisten valvonnassa ja Suomen lakien mukaan. Virallisesta kierrätyksestä materiaalit kirjautuvat myös valtakunnallisiin jätetilastoihin, joita käsitellään Euroopan Unionia myöten. Romulaitteiden maastavienti on luvan varaista toimintaa, eikä laitteita siksi pitäisi luovuttaa epämääräisiin keräyksiin, joista ne pahimmillaan päätyvät pimeitä reittejä pitkin maihin, joissa ei ole samanlaisia ympäristövalvontaa.

Yritysten tuottajavastuu

Kaikkia Euroopassa laitteita maahantuovia tai valmistavia yrityksiä sitoo tuottajavastuu. Se tarkoittaa, että yritysten eli tuottajien on lain mukaan huolehdittava laitteiden kierrätys- ja jätehuoltokustannuksista, kun laitteet poistetaan käytöstä. Yritykset hoitavat tuottajavastuunsa liittymällä tuottajayhteisöön, joka hoitaa käytettyjen laitteiden keräyksen ja kierrätyksen keskitetysti. Tuottajayhteisöt ylläpitävät koko Suomen kattavaa keräysverkostoa, organisoivat kierrätysmateriaalin kuljetukset kierrätyslaitoksille ja solmivat sopimukset kierrätykseen erikoistuneiden yritysten kanssa. Laitteiden kierrätys on kuluttajille ilmaista, koska laitteita myyvät yritykset kustantavat keräyksen ja kierrätyksen maksamalla kierrätysmaksua tuottajayhteisöille.

SER-kierrätyksen taustalla toimii viisi tuottajayhteisöä

Suomessa viranomaisen hyväksymiä tuottajayhteisöjä ovat kaikki SER-kierrätyksen taustaorganisaatiot eli Selt ry, Flip ry ja ICT-tuottajaosuuskunta -TY, ERP Finland ry ja SER-Tuottajayhteisö ry. Tuottajayhteisöjen toiminta on luvan varaista ja sitä valvoo keskitetysti Pirkanmaan ELY-keskus ja Ahvenanmaan maakuntahallitus.

Tuottajavastuusta säädetään Jätelaissa (646/2011) ja jätelajikohtaisissa asetuksissa. SE-laiteromuista säädetään Valtioneuvoston asetuksessa sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta (2014/519).