kaupoille
suomeksi | på svenska |

Ohjeet kaupan henkilöstölle

Kauppojen sähkö- ja elektroniikkalaiteromun vastaanotto alkoi 1.5.2013. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiksi luetaan kaikki laitteet, jotka toimiakseen tarvitsevat sähkövirtaa, akkua, paristoa tai aurinkoenergiaa, samoin kaikki lamput lukuun ottamatta hehku- ja halogeenilamppuja.

1. SER, jonka ulkomitoista mikään ei ylitä 25 cm

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu, jonka ulkomitoista mikään ei ylitä 25 cm vastaanotetaan ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta seuraavan tyyppisissä myymälöissä:

  • Vähintään 1000 m2 kokoinen SE-laitteita myyvä päivittäistavarakauppa
  • Vähintään 200 m2 kokoinen SE-laitteita myyvä erikoiskauppa

2. SER, jonka ulkomitoista jokin ylittää 25 cm

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu, jonka ulkomitoista jokin ylittää 25 cm vastaanotetaan missä tahansa kaupassa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä.

Myymälän koolla tarkoitetaan vakituisessa liiketoimintakäytössä olevaa myyntipinta-alaa.

Vastaanottovelvoite koskee kotitalouksien käytöstä poistamia sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Myymälöillä ei ole velvoitetta vastaanottaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromua yrityksiltä, mikäli laitteet eivät ole tarkoitettu kotitalouskäyttöön.

Kukin myymälä rekisteröityy ensin vastaanottopisteeksi.

 

Myymälässä vastaanotettavat SER-lajit

Pien-SER tarkoittaa sähkö- ja elektroniikkalaitteita, joiden ulkomitoista mikään ei ylitä 25 senttimetriä. 

Lamppu-SER pitää sisällään kaikki kuluttajien käytöstä poistamat lamput lukuun ottamatta hehku- ja halogeenilamppuja sekä ajoneuvojen lamppuja, jotka voi laittaa sekajätteeseen.

Lamput ja loisteputket kerätään toisistaan erillisiin astioihin.

Data-SER tarkoittaa muistikapasiteettia sisältäviä sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Kontrolloidulla, tieto- ja paloturvallisella (laitteet sisältävät pienakkuja ja -paristoja) keräyksellä varmistetaan, että mitään laitteen sisältämiä tietoja ei joudu vääriin käsiin.

MUU SER / ISO-SER  

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu, jonka ulkomitoista jokin ylittää 25 senttimetriä. Muu SER voidaan vastaanottaa samaan keräysastiaan pien-SERin kanssa.

 

HUOM! Irtoparistot ja -akut eivät kuulu SER-kierrätykseen! Niissä on tulipalon vaara. Irralliset paristot ja pienakut kuuluvat paristokeräyslaatikoihin, paristojen navat teipattuna.

 

Myymälään palautettu SE-romu on SER-kierrätyksen omaisuutta

Vanhoja laitteita ei saa antaa asiakkaille, myymälän henkilökunta ei saa ottaa niitä, eikä niitä myöskään saa myydä eteenpäin.

Myymälän vastuulla on varmistaa, etteivät sinne palautetut laitteet häviä vaan ne luovutetaan ainoastaan SER-kierrätyksen nimeämälle kuljetusyhtiölle.

Palautettujen laitteiden käsittely kaupassa

Myymälät voivat kerätä sähkö- ja elektroniikkalaiteromua haluamaansa kertakäyttöiseen keräysastiaan. Noudettuja keräysastioita ei voida palauttaa myymälään. Suositeltavaa on käyttää myymälän haltuun jääneitä pahvilaatikoita ja ns. kertakäyttölavoja.

Myymälät voivat tilata SER-kierrätyksen noudon, kun noudettava erä on
* vähintään 600 litraa: pelkkä pien-SER tai pelkkä lamppu-SER
tai
* vähintään 1000 litraa: pien-SER ja muu SER samalla lavalla/laatikoissa

Mahdollisen uudelleenkäytön vuoksi sähkö- ja elektroniikkalaiteromua tulee käsitellä varoen.

Erityisesti lamput tulee asettaa keräysastiaan varovasti, jotta ne eivät rikkoudu. Energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa, joten lampun rikkoutuessa kannattaa noudattaa varovaisuutta. Yksittäisen kylmän lampun rikkoutuminen ei kuitenkaan aiheuta terveyshaittaa (lähde: www.lampputieto.fi).

Lamput ja loisteputket kerätään aina erillisiin astioihin.

Astioiden sijoittelussa tulee huomioida myös poistumisteiden sijainti, keräysastiat eivät saa tukkia poistumisteitä.

Kotitalouksien palauttamat käytöstä poistuneet lamput ja vanhat laitteet eivät saa olla pakkauksessa tai muutoin paketoituja. Myöskään esimerkiksi pölynimurien pölypussit ja kahvinkeitinten kannut eivät kuulu SER-keräysastiaan.

Kerättävän SE-romun, lamppujen tai loisteputkien joukossa ei saa olla irrallisia paristoja tai akkuja, roskia, muovia tai muita tuotteita.

Palautettujen laitteiden nouto kaupasta

SER-kierrätyksen valtuuttama kuljetusliike noutaa kaupan vastaanottamat SE-romut, kun noutoerä on täysi. 

Noutoerä tulee sijoittaa mahdollisimman helposti kuljetusliikkeen saavutettavaksi ja noudettavaksi.

HUOM!

Paristolaatikoita ei voi palauttaa enää laiteromun mukana.

Katso lisätietoja välilehdeltä Noutotilaus (www.serkierratys.fi/fi/noutotilaus). Huom! data-SER -astioiden noutotilaus tapahtuu vain puhelimitse.

Kuljetusliike voi kieltäytyä ottamasta vastaan väärin tai vaarallisesti kootun noutoerän.