När en gammal elektrisk apparat har slutat fungera är det ingen idé att låta den fortsätta samla damm i ett hörn. Elektriskt och elektroniskt avfall hör inte hemma i blandavfallet, utan de måste transporteras till en officiell miljöstation för EE-avfall, varifrån apparaterna transporteras vidare till återvinning.
En gammal elektronisk apparat ska alltid returneras till återvinning som en komplett enhet (inte demonterad)
OBS! Lösa batterier och ackumulatorer hör inte till el- och elektronikavfallsinsamlingen! De utgör en brandfara. Lösa batterier och små ackumulatorer ska läggas i batteriinsamlingslådorna och batteriernas poler ska tejpas över.
Konsumenten kan återlämna sitt elektriska och elektroniska avfall till det nationella nätverket av mottagningsställen för EE-avfall. Återlämnandet är kostnadsfritt. Du hittar din närmaste mottagningsställe på www.kierratys.info.
En del butiker som säljer el- och elektronikapparater tar emot el- och elektronikskrot från privata hushåll. Vid mottagningen i butiken sorteras apparaterna i två grupper utifrån storlek.
Elektriskt och elektroniskt avfall av vars yttre mått inget överstiger 25 centimeter får konsumenten återlämna utan skyldighet att köpa en ny produkt till följande typer av butiker:
Med butikens yta avses den försäljningsyta som permanent används för affärsverksamhet.
Elektriskt och elektroniskt avfall av vars yttre mått något mått överstiger 25 cm får konsumenten återlämna till vilken som helst butik när han/hon köper en ny motsvarande apparat i butiken.
Du kommer väl ihåg att den gamla apparaten eller lampan alltid ska returneras utan förpackning! Bläckpatroner till skrivare, dammsugarpåsar till dammsugare och kannor till kaffebryggare hör inte heller hemma i insamlingsbehållarna för EE-avfall.
*Butik inom dagligvaruhandeln = butik som i huvudsak säljer livsmedel.
* Specialaffär = affär som säljer specialartiklar (varaktiga konsumtionsvaror); till exempel hemelektronikaffärer, möbelaffärer, järnaffärer.